Anksiyetede Terapinin Önemi Nedir? Anksiyete ile Nasıl Baş edilir?

Anksiyetede Terapinin Önemi Nedir? Anksiyete ile Nasıl Baş edilir?
Anksiyetede Terapinin Önemi Nedir? Anksiyete ile Nasıl Baş edilir?

Günümüzde birçok insan hayatlarında anksiyeteyle başa çıkmak zorunda kalmaktadır. Anksiyete belirtileri devamlı şekilde yoğun endişe ve korku hislerinin varlığını devam ettirdiği haldir. Bu rahatsızlık hem kişisel yaşamı hem de iş performansını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Anksiyete günlük aktivitelerin zorlaşmasına, ilişkilerde sıkıntılara ve genel yaşam kalitesinde düşüşe neden olabilmektedir. Bu nedenle anksiyete belirtileri ile başa çıkmak ve uygun tedavi yöntemlerini bulmak önemlidir.

Anksiyete nasıl tedavi edilir kapsamında terapi anksiyete bozukluklarının üstesinden gelmek ve semptomları hafifletmek için kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi Ankara psikoterapist ya da psikiyatrist tarafından yönlendirilmektedir. Hastanın endişelerini ve korkularını anlamak ve ele almak için çeşitli teknikler kullanılabilmektedir.

Anksiyete terapisi bireye hem duygusal hem de pratik beceriler kazandırarak, anksiyeteyle başa çıkmayı öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu süreçte birey kendi düşünce ve duygularını tanıma, olumlu başa çıkma stratejileri geliştirme ve stresle daha etkili şekilde başa çıkma konularında desteklenmektedir. Bu terapi aynı zamanda bireyin yaşam kalitesini artırmayı ve anksiyetenin günlük yaşam üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı amaçlamaktadır.

Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Belirli stres faktörlerine karşı duyulan ve geçici olarak ortaya çıkan endişelerin normal olduğu kabul edilir. Lakin sınav ya da görüşme öncesi deneyimlenen endişe yahut büyük bir değişiklik öncesi stres, anksiyete bozukluğu şeklinde açılanmaktadır.

Endişe duygusunun duygusal bozukluğa dönüşmesi, bu durumun tekrarlayan ve uzun süren etkileri olduğunda ve kişiler bu duyguları kontrol etmekte zorluk çektiklerinde gerçeklemektedir. Anksiyete belirtileri kişiden kişiye değişebilse de bazı etkiler genellikle tüm hastalarda görülür. Bunlar arasında,

  • Panik atak, huzursuzluk, artan korku ve endişe
  • Terleme, ellerde ve ayaklarda üşüme hissi
  • Nefes darlığı
  • Taşikardi (kalp ritminde bozukluk)
  • Ağız kuruluğu
  • Konsantrasyon zorluğu bulunmaktadır.

Anksiyete fiziksel belirtileri aynı zamanda kardiyovasküler hastalıklar, obezite, kalp rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini arttırabilmektedir. Bu stres hormonundaki değişiklikler nedeniyle artan sistemik enflamasyonla ilişkilendirilmektedir. Ayrıca anksiyete yeme bozukluklarıyla birlikte seyredebilmektedir. Böylece bu durumlarda kişiler rahatlama amaçlı aşırı yeme eğiliminde olabilmektedir.

Kronik stresin vücuda olan etkileri fiziksel sorunlara da yol açabilmektedir. Uzun süreli ve yoğun stres, vücudun genel anlamda alışık olmadığı bir durumdur. Anlık tehditler karşısında artan stres vücutta kortizol hormonu salınımına neden olarak belirli işlevlerin baskılanmasına yol açabilmektedir. Bunlar arasında bağışıklık sistemi de bulunmaktadır. Kronik stres durumunda sürekli baskılanan bağışıklık sistemi, kardiyovasküler hastalıkların riskini yükseltebilmektedir.

Anksiyete Neden Meydana Gelir?

Anksiyete nedenleri çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilmektedir. Ne var ki genellikle birden fazla stres faktörünün bir araya gelmesi sonucunda gözlemlenmektedir. Anksiyete atağı tek bir kez olabileceği gibi, atakların kronikleşmesi de mümkündür. Ne var ki her anksiyete atağının anksiyete bozukluğuna dönüşme tehlikesi yer almaktadır.

Anksiyetenin temel tetikleyicileri içerisinde çevresel stres unsurları, genetik yatkınlıklar gibi konular bulunmaktadır. Bunların yanı sıra,

  • Okul
  • İş yeri
  • Aile ve sosyal ortamdaki sorunlar
  • İlişki zorlukları ve yaşanan travmatik olaylar da hastalığın temel etkenleri arasında yer almaktadır.

Ayrıca kişinin ailesinde çeşitli kaygı bozuklukları bulunması da yine anksiyeteye karşı kişiyi daha savunmasız hale getirebilmektedir. Bununla birlikte anksiyete diğer tıbbi durumlar ile ilişkili olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Ciddi cerrahi müdahaleler, uzun süreli iyileşme süreçleri gibi durumlar, çeşitli anksiyete belirtileri gelişmesine yol açabilmektedir. Ayrıca madde bağımlılığı da anksiyetenin tetikleyicileri arasında yerini almaktadır.

Anksiyete Türleri Nelerdir?

Genel kaygı bozukluğunda bireyler belirli bir neden olmaksızın aşırı ve kontrolsüz endişe ve gerginlik yaşamaktadır. Bu durum normalde sıradan bir duygu olan kaygının, bireylerin günlük yaşamlarını, işlerini, akademik ve sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyecek kadar yoğun olmasıyla açıklanmaktadır.

Genel kaygı bozukluğu, kişilerin endişelerini hafifletmek veya kaçmak için yaşamlarında önemli değişiklikler yapmalarına yol açabilmektedir. Bu durumda,

  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Bulantı
  • Yutma güçlüğü
  • Terleme
  • Sıcak basması

Tarzı farklı fiziksel belirtiler kişide meydana gelebilmektedir. Panik bozukluk, genellikle ani ve şiddetli panik hissiyle açıklanmakta olup daha çok panik atak olarak bilinmektedir. Bu bozuklukta belirgin bir tetikleyici faktör bulunmamaktadır. Bireyler kalp krizi geçirme veya boğulma gibi korkularla ani bir panik hissi yaşayarak bu belirtilerle acil servise başvurabilmektedir.

Anksiyetede Terapinin Önemi Nedir? Anksiyete ile Nasıl Baş edilir?
Anksiyetede Terapinin Önemi Nedir? Anksiyete ile Nasıl Baş edilir?

Anksiyete Nasıl Tedavi Edilir?

Anksiyete fiziksel belirtileri günümüzde etkili bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Anksiyete bozukluğu tecrübe edenlerin birçoğu uzman bakım ve psikolojik yardımla normal hayatlarına geri dönerek sürdürebilmektedir. Endişe tedavisinde terapi ve ilaç gibi standart prosedürlerin yanı sıra klinik olarak doğrulanmış alternatif tedaviler arasında yoga veya meditasyon gibi çeşitli seçenekler bulunmaktadır.

Uzmanlar bu konuda bir bozukluktan kurtulmak için birden fazla tedavi yaklaşımının kullanılmasını tavsiye etmektedir. Örneğin terapi seanslarınızı yoga veya meditasyon uygulamalarıyla tamamlanabilmektedir. Anksiyete testi ardından tedavi seçenekleri arasında şunlar bulunmaktadır.

  • EMDR Terapisi
  • Bilişsel Davranış Terapisi (CBT)
  • Diyalektik Davranış Terapisi (DBT)
  • Maruz Kalma Terapisi
  • Diğer terapi türleri veya psikolojik destek

Bunların her biri hastalar için planlanarak özel şekilde uygulanmaktadır.

Psikoterapi

Anksiyete terapisi olarak bu yöntem uzun vadeli bir tedavi yöntemi olup anksiyete bozukluğu olan bireylere destek sağlamaktadır. Tedavi sürecinde kişinin anksiyete düzeyi, eşlik eden diğer bozukluklar, belirli davranış kalıpları gibi faktörler göz önünde bulundurularak terapi yöntemi belirlenmektedir.

Psikoterapi’de hedef hastanın duygusal dengeyi kendi başına sağlayabileceği bir noktaya ulaşmasını sağlamaktır. Bu amaçla bireyin stresle başa çıkma becerilerini geliştirmesi ve kendi davranışlarını anlaması önemlidir. Psikoterapi zaman alıcı ancak oldukça etkili bir yöntemdir. Çünkü kişinin içsel dönüşümü ve iyileşmesi sürecinde kapsamlı bir destek sağlamaktadır.

Bilişsel Davranış Terapisi

Bilişsel davranış terapisi kısa vadeli bir terapi yaklaşımı olup kanıta dayalı bir tedavi yöntemidir. Bu terapi türü, negatif ve mantıksız düşünce kalıplarının değiştirilmesine odaklanarak, panik ataklar gibi durumların üstesinden gelmede etkili olabilmektedir.

Ayrıca bireylere duygularını yönetme konusunda uygulanabilir beceriler kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu terapi sürecinde kişilerin düşünce ve duygularını daha sağlıklı bir şekilde ele almalarına yardımcı olmak için çeşitli teknikler ve stratejiler kullanılmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Anksiyeteyle nasıl baş edebilirim?

Anksiyeteyle nasıl baş edebilirim diyen kişilere hastalara fiziksel olarak aktif olmak önerilmektedir. Ayrıca düzenli uyuma, alkol ve sigaradan uzak durma ve beslenme düzenine önem vermek de gerekmektedir.

Anksiyete terapi ile geçer mi?

Anksiyete terapi ile geçer mi sorusuna uygun tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabileceği cevabı verilebilir.

Anksiyeteyi yenmek için ne yapılmalı?

Anksiyete belirtilerinin kontrol altına alınması ve kaygının azalması için bir dizi teknik ve aktivite bulunmaktadır. Bu metotlar içerisinde yürüyüş ve egzersiz yapma, takım halinde sporlara katılma, meditasyon, nefes egzersizleri tarzı aktiviteler bulunmaktadır. Anksiyeteyi yenmek için ne yapılmalı sorusuna yanıt olarak bunlar zihinsel rahatlama sağlayarak anksiyete seviyelerini azaltabilmektedir.

Kaygılarla nasıl baş edilir?

Kaygılarla baş etmek için nefes egzersizleri, düzenli bir şekilde uyuma ve doğada zaman geçirme önerilmektedir. Ayrıca kişiler uzman psikologlardan terapi desteği de almalıdır. Kaygılarla nasıl baş edilir için tüm bu yöntemler önem taşımaktadır.

Similar Posts