Boşanma Sürecinde Çocuklarla İletişim
Boşanma sürecinde çocuklarla iletişim pek çok ebeveynin kafasını karıştıran bir konudur. Ebeveynler boşanma kararlarını çocuklarını açıklarken zorlanır. Aile sistemi için farklı bir süreç olan ve mutlaka çocuklara sağlıklı bir şekilde aktarılması gereken boşanma kararı, çocukları da direkt olarak etkiler.
Ebeveynlerinin boşanacağını duyan çocuklar genellikle kendilerini düşünürler ve çoğunlukla ebeveynlerinin biri ile bir kez daha görüşemeyecekleri hakkında endişe duymaya başlarlar. Boşanmak yetişkin insanlar için bile farklı ve zor bir süreçtir. Belirli bir süredir devam eden alışkanlığın aniden ortadan kaybolması hem yetişkinler hem de çocuklar için ciddi bir problem haline gelebilir.
Çocuğun boşanma sürecine adapte olmasını sağlamak ve bu süreci herhangi bir zarar görmeden atlatmasına yardımcı olmak için deneyimlerin ortak bir dil belirlemesi gerekir. Konuşma aşamasında dikkat edilecek etkenler hakkında hazırlık yapmak, çocuğun kaygısını azaltacak bir dil belirlemek çocuğun taraf tutmak zorunda hissetmesine engel olacak ve bu süreci daha sağlıklı bir şekilde atlatmasını sağlayacaktır.
Evliliğin Sona Erdiğini Sağlıklı Bir Dil ile Çocuklara Aktarmak
Evlilik birliğinin sona erdirilmesine neden olabilecek pek çok etken bulunur. Geçmiş yıllardan gelen bir düşünce ile pek çok ebeveyn evliliğin sona ermesinin çocuklar üzerinde olumsuz etkisi olacağını düşünür. Yalnızca bu sebeple bile duygusal anlamda bitmiş ilişkilerin çocukların üzerinde kötü etkisi olmaması için devam ettiği görülür.
Ebeveynlerin birbirlerine karşı manevi ve duygusal anlamda bir arada olabilecek motivasyona sahip olmamaları çocukları da olumsuz şekilde etkiler. Çocukların ailesinin kavgası ile büyüdüğü bir ortamda vakit geçirmek zorunda olması yetişkinlik döneminde birçok problemle karşılaşmasına neden olur. Hiçbir çocuk için ebeveynlerinin boşanması durumu kolay değildir ancak bu süreç mantıklı bir şekilde ele alındığında çocuk kolaylıkla atlatabilir. Ebeveynlerin mutluluğu çocuğu direkt olarak etkileyeceği için, mutlu ve huzurlu ebeveynler ile büyümek pek çok açıdan avantajlıdır.
Boşanma sürecinde ebeveynler tarafından yapılan en büyük hata çocuklarının arkadaşı olduğunu düşünmektir. Çocuklarınız sizin arkadaşınız değildir, aksine sizin düşüncelerinize göre yönlendirilen ve sizin bilginiz ile büyümeye muhtaç olan bireylerdir. Boşanma sürecinin duygusal olarak sizlere de kötü şekilde etkilediğini ancak bu süreci çocuklarınıza yansıtmanın hiçbir yararı olmayacağını bilmelisiniz.
Boşanmayı Anlatırken İletişim Kurduğunuz Dile Dikkat Edin
Boşanma sürecinde çocuğun psikolojisi alışkanlıkları değişeceği için etkilenebilir. Çocuğunuza boşanma haberini verdiğiniz takdirde iletişim kurduğunuz dil çok önemli bir rol oynayacaktır. Eğer duygularınızı ve düşüncelerinizi çocuğunuzun önüne geçirirseniz verdiğiniz haber sonrasında çocuğunuz bir taraf seçmesi gerekiyormuş gibi hissedebilir ve zorunluluk hissi sebebiyle psikolojik açıdan rahatsızlık yaşayabilir.
Boşanma haberini verirken çocuğunuzun yaşını, duygu durumunu ve başa çıkma becerisini mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. 8 yaşından daha küçük çocuklar somut açıklamalara ihtiyaç duyar. Bu yaştan daha küçük çocuklara somut açıklamalar yapmazsanız inandırıcı olmayacak ve çocuğun şüpheli hissetmesine yol açacaktır.
Ergenlik çağındaki çocuklar ise soyut süreçler hakkında sizlerle iletişim halinde olabilir. Boşanma süreci kapsamında çocuğunuza haber verirken aktarmanız gereken en önemli bilgi yalnızca sizin evliliğinizi bitiyor olduğudur. 2 kişinin evliliğinin sona ermesi bir çocuğun ebeveynlerini kaybetmesi ya da ebeveynlerinden birini seçmesi gerekmesi değildir.
Mutlaka hassas ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi gereken boşanma sürecinde çocuğa yaklaşım bu sürecin daha sağlıklı şekilde atlatılmasına yardımcı olur. Ebeveynlerinin boşanacağını ve artık evli olmayacağını öğrenen çocuklar genellikle problemi kendilerinde ararlar. Ebeveynlerinin artık kendilerini sevmeyeceğini düşünürler. Bu durum sizin açınızdan tamamen mantıksız olsa da çocukların düşünceleriyle yetişkinlerin düşüncelerinin aynı olmadığını göz önünde bulundurmalısınız.
Boşanma Sürecinde Gerginliğinizi Çocuklarınıza Yansıtmamaya ve Kontrollü Olmaya Özen Gösterin
Boşanma süreci çocuğa nasıl anlatılır sorusuna tek bir yanıt vermek zordur çünkü her çocuğun iletişim yetenekleri birbirinden farklıdır. Buna bağlı olarak çocuğunuza boşanma kararınızı açıklarken eşiniz ile birlikte karar vermeye özen göstermelisiniz. Eğer bu aşamada dikkat etmeniz gereken etkenler hakkında karar veremiyor ve çocuğunuzun vereceği tepkiden endişe duyuyorsanız profesyonel yardım alabilirsiniz.
Boşanma süreci yalnızca çocuklar için değil ebeveynler için de gerçekten rahatsız edici bir süreçtir ve bu süre zarfında kendinizi gergin hissetmeniz normaldir. Kendinizi gergin hissettiğinizde ve bunun çocuğunuza yansıttığınız da problemin daha ciddi bir hal alacağını ise göz önünde bulundurmalısınız.
Ebeveynlerinin boşanacağını öğrenen çocuklar bazı durumlarda kendilerini yalnız ve ortada kalmış hissedebilir. Bu durumda çocuklarınıza uygun ve sakin bir dil ile boşanma sürecinde çocuğun velayetini anlatmak gerekir. Velayet konusu açıldığında çocuk kendisine bakacak ebeveynin dışında kalan ebeveyn ile bir daha görüşmeyeceğini hissine kapılabilir. Durumun bununla ilgili olmadığını, çocuğun her 2 ebeveyni ile de görüşeceğini ve her 2 ebeveynin de onu sevdiğini sakin ve kontrollü bir dil ile anlatmanız gerekir.
Siz ne kadar sakin ve profesyonel bir dil izliyor olsanız da çocuğunuzun verdiği tepkiler büyük ve yorucu olabilir. Ebeveynlerin boşanma süreci çocukların genellikle kaybetme ve terk edilme korkusu ile karşılaştıkları bir süreçtir. Bu süre zarfında çocuk tek bir ebeveyni suçlayabilir. Bu gibi durumlara hazırlıklı olmalı ve boşanma sürecinde çocuğun durumu konusunda eğer gerekiyorsa profesyonel yardım almalısınız. Kontrollü olmak ve bu süreci daha sakin bir şekilde atlatmaya çalışmak hem ebeveynler hem de çocuk için çok daha uygun ve sağlıklı olacaktır.